Polonya Vizesi

Polonya vize başvurusu nasıl yapılır? Polonya Orta Avrupa’da yer alan bir devlet olup Cumhuriyet ile yönetilmektedir. Batısına Almanya, güneybatısında Çek Cumhuriyeti, güneyinde Slovakya, kuzeydoğusunda Rusya ve Litvanya, doğusunda Belarus, güneydoğusunda Ukrayna, kuzeyinde ise Baltık denizi vardır. Denizin hemen karşısında ise İsveç bulunur.

Yaklaşık 38,4 milyonluk bir nüfusu olan Polonya tarihi ve doğal anlamda oldukça zengin bir ülkedir. Bunun yanı sıra kültürel geçmişi de vardır. Bu bakımdan her sene çok sayıda turisti kendine çekmektedir.

Bunun yanı sıra gerek eğitim, gerekse iş için ülkeye gitmek isteyenler de vardır. Bunun için vize uygulaması olduğu için Polonya vize randevusu alınmalı, gerekli işlemler de yapılmalıdır.

Polonya Vize Randevusu Alınmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

Polonya vize randevusu almadan önce bazı konulara dikkat etmeniz gerekir. Başvuruda kullanacağınız pasaport, son 10 senede çıkartılmalıdır. Bunun yanı sıra en az 2 boş sayfası Polonya için boş olmalıdır.

Ayrıca Polonya yolculuğu dönüşünden sonra, en az 3 ay da geçerliliği bulunmalıdır. Yeni görünümü kaybolmamış, deforme olmamış yapısı bulunmalıdır. 18 yaşından küçüklerin başvuruları, anne-babası ile birlikte ya da bunların iznini gösteren muvafakatname ile yapılmaktadır.

Bunların yan ısıra parmak izi de vardır. Bilindiği gibi vizelerde parmak izi de gerekmektedir. Daha önceden parmak izi alınmamışsa konsolosluğa giderek verilmesi gerekir. Ayrıca daha önceden almışsanız ancak üzerinden minimum 5 sene geçmişse tekrar alınması lazımdır.

Polonya Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Polonya vize başvurusu bu ülkenin konsolosluğundan alınabilir. Ardından gerekli işlemler yapılarak vize alınabilir. Bununla birlikte günümüzde konsoloslukların yetkilendirmiş olduğu danışmanlık firmaları da vardır.

Bunlar aracılığıyla da Polonya vize randevusu almak, ardından işlemleri yapmak mümkündür. Böylece işlemlerin daha kısa sürede yapılması, evrakların eksiksiz tamamlanması mümkündür. Ancak vizenin olumlu ya da olumsuz sonuçlandığına karar veren son merciinin Polonya Konsolosluğu olduğu unutulmamalıdır.

Vize başvurusu tamamlanınca, yaklaşık 15-30 iç günü içinde tamamlanarak, vize kişilere teslim edilir. Ancak tatil günleri, resmi tatiller ve önemli günler, yoğun başvuruların bulunması süreci uzatabilecek durumlardır.

Bu nedenle başvuruların daha erken tarihte yapılması tavsiye edilir. Aksi durumda başvuru esnasında problemler yer alabilir.

Polonya Vize Randevusu Ardından Hangi Vizeler Alınabilir?

Peki, Polonya vize randevusu alındıktan sonra hangi vizeler için başvuru yapılabilir? Bu oldukça önemli bir detaydır. Zira başvurunuzu yapmanız kesin olarak onaylanacağını göstermez. Eğer kabul edilmesini istiyorsanız, amacınıza uygun bir vize başvurusu yapılmalıdır. Bu bakımdan Polonya şu seçenekleri sunar;

  1. Polonya Çalışma Vizesi: AB/AEA üyesi olmayan bir ülkeden iseniz ve Polonya’da çalışmak istiyorsanız, Polonya çalışma vizesine başvurmanız gerekir. Yerel Polonya belediyesine sizin adınıza çalışma izni talebinde bulunacak bir işvereniniz olmalıdır. Çalışmanızın süresine ve niteliğine bağlı olarak farklı çalışma izinleri vardır.
  2. Polonya Öğrenci Vizesi: AB/AEA üyesi olmayan bir ülkeden iseniz ve Polonya’da eğitim almayı planlıyorsanız, Polonya öğrenci vizesine başvurmanız gerekir. Bir yıldan fazla öğrenim görmek istiyorsanız, öğrenci ikamet iznine başvurmanız aranır. Bu vize başvurusu, okul veya üniversite başvuru ve kabul mektubu ile davet mektubunu ibraz etmenizi gerektirecektir. Ayrıca İngilizce veya Lehçe dil yeterliliğinizi kanıtlayan bir belge sunmanız istenecektir.
  3. Polonya Aile Vizesi: Polonya’da yaşayan eşiniz veya ebeveynlerinize katılmak istiyorsanız, Polonya aile vizesine başvurmanız gerekir. Aile vizesi iki yıl geçerlidir ve bu süre içinde Polonya’da çalışmanıza izin verilir. Evlilik cüzdanı, doğum belgesi gibi aile durumunuzun kanıtını sunmanız gerekir.
  4. Havaalanı transit Schengen vizesi (A-Tipi): Afganistan, Bangladeş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre, Etiyopya Gana, İran, Irak, Nijerya, Pakistan, Somali, Sri Lanka, pasaportuyla seyahat eden bir Schengen havalimanının uluslararası transit bölgesinden geçmeyi planlıyorsanız bu vize türünü seçmeniz gerekir.
  5. Schengen vizesi (C-Tipi): Her 180 günlük zaman diliminde Polonya veya diğer Schengen ülkelerinde en fazla 90 gün kalmayı planlıyorsanız bu vizeyi seçmeniz gerekir. Bu, Schengen ülkelerinde yasal olarak kalmanıza izin verildiği anlamına gelir.

Bunların dışında kültürel vizeler kültür amaçlı yapılan Polonya ziyaretlerini kapsamaktadır. Schengen vizesi de bunun için kullanılabilir. Ayrıca 90 günü geçmeyen bir eğitim ya da turizm gezisi yapılacaksa yine başvuru gerçekleştirilebilir.

Ayrıca sportif faaliyetler ve fuarlar için sunulan özel vizeler de vardır. Ticari amaçlara yönelik olarak verilen vizeler de söz konusudur.

Polonya vize randevusu ardından alınabilecek bu vize türleri arasında çalışma vizesi, öğrenci vizesi ve aile vizesi uzun zamanlı vizeler arasındadır. D tipi vize olarak da bilinmekte olup 1 sene ülkede durmaya izin verir. Böylece ülkede belirli süre boyunca kalış hakkı elde etmek de mümkündür. Ayrıca gerekli hallerde uzatma da yapılabilmektedir.

Polonya Vize Ücretleri Ne Kadar?

Peki, Polonya vize ücretleri ne kadar? Vize başvuruları esnasında belirli ücretler de vardır. Bunlar her sene değişkenlik gösterdiği için düzenli takip edilmelidir. 2022 yılında vize türüne göre fiyatlar aşağıda yer almaktadır;

  1. Sportif vize: 150 euro
  2. Kültürel vize: 150 euro
  3. Eğitim vizesi: 150 euro
  4. Özel ziyaret vizesi: 150 euro
  5. Fuar vizesi: 150 euro
  6. Ticari vize: 150 euro
  7. Turistik vize: 150 euro

Polonya vize ücretleri bu şekildedir. Ancak farklı yaş gruplarında değişkenlikler yaşanabilmektedir.

Polonya Vize Randevusu İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Polonya vize ücretleri kadar, randevuya gelirken hangi evrakları getireceğiniz de önemlidir. Zira bu evraklar eksikse, yanlışsa başvurunuz kabul edilmeyebilir. Bu durumda ödediğiniz ücret geri verilmeyebilir ve tekrar müracaat etmeniz gerekir. Böylece ücreti tekrar ödeme durumu da doğar.

Her vize türünde belgeler değişebilmektedir. Öğrenciler için söz konusu evraklar aşağıda yer aldığı gibidir;

  1. Nüfus cüzdan fotokopisi
  2. Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  3. Gidiş-dönüş uçak rezervasyonu
  4. Seyahat sağlık sigortası poliçesi
  5. Öğrenci belgesi
  6. Masrafları karşılayan kişiye ait mesleki ve finansal belgeler
  7. Pasaport
  8. Pasaport fotokopisi
  9. Vize başvuru formu ve taahhütname
  10. Polonya büyükelçiliğine yazılan, seyahat amacını belirten şahsi dilekçe
  11. 2 adet biyometrik fotoğraf

Ancak Polonya vize randevusu için gereken evraklar, farklı başvuru türlerinde değişebilir. İşverenler Ayrıca şunlar da getirmektedir;

Firmanın imza yetilisi tarafından imzalı ve kaşeli şekilde imzalanan, düzenlenen vize talep dilekçesi

  1. Ticaret ve sanayi odası kaydı
  2. Orijinal faaliyet belgesi
  3. Vergi levhası kopyası
  4. İmza sirküleri kopyası
  5. Resmi gazete ilanı kopyası
  6. Protokol yazısı
  7. Banka hesap cüzdanı fotokopisi
  8. SGK hizmet dökümü
  9. Emeklilik cüzdan fotokopisi
  10. Tapu ve araç ruhsat fotokopileri

Çalışan kişiler Polonya vize başvurusu yaparken son 3 aya ait maaş bordrosunu, SGK işe giriş belgesini ve SGK hizmet dökümünü de ayrıca getirmelidir. Belgeleri eksik getirmek, başvurunun onaylanmamasına sebep olabilir. Dolayısıyla önceden hazırlıklı olması önerilir.

Eğer Polonya vize başvurunuzun olumlu bir şekilde tamamlanmasını istiyorsanız, danışmanlık firmasından Polonya vize randevusu alabilirsiniz. Ardından gerekli tüm işlemleri daha hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.